زیره


زیره ، گياهي 2 ساله با ريشه‌اي دوكي شكل و ساقه‌اي منشعب به ارتفاع حدود 60 سانتيمتر‌، دانه آن (ميوه ) كشيده‌، مخروطي و داراي رگه هاي طولي برجسته مي‌باشد . بیشترین زیره در ایران، در شهر کرمان رشد می‌کند. معطر و ضدنفخ است که در آشپزی و پزشکی کاربرد دارد و در دو نوع زیره سبز و زیره سیاه وجود دارد که دومی به “زیره ایرانی” معروف است.

زيره و مصرف سنتي آن :
زيره سياه از گياهان قديمي است كه از ساليان دور در ملل مختلف مصرف دارويي داشته است . ديوسكورديس‌، حكيم و گياه شناس يوناني در قرن اول ميلادي‌، زيره سياه را به عنوان داروي تقويت كننده براي دختران جوان ضعيف و رنگ پريده تجويز مي‌كرده است. در نشريات طب سنتي درباره خواص و كاربرد زيره سياه در كشورهاي خاور دور چنين آمده است: تخم زيره سياه ضد نفخ است. در شبه جزيره مالايا زيره سياه يكي از 9 گياهي است كه آن را با گياهان ديگر مخلوط مي‌كنند و در يك جوشانده، در فواصل زماني و به تدريج به زنان تازه زايمان كرده مي‌دهند.
در اندونزي در شهر مالي‌، برگ هاي گياه را با سير مخلوط و كاملا له نموده و بر روي پوست ملتهب و مبتلا به اگزما استفاده مي‌كنند. در هندوستان‌، تخم زيره سياه را به عنوان ضد نفخ‌ و تقويت كننده معده مصرف مي‌كنند و براي افزايش ترشح شير، استفاده از آن را به مادران توصيه مي‌كنند .

خواص زيره:
اكثرمنابع معتبر علمي، زيره سياه را براي درمان سوء هاضمه مفيد مي‌دانند. تحقيقات جديد نشان داده است كه دو ماده شيميايي موجود در اسانس زيره ( كارون و كارول )، كار عضلات صاف دستگاه گوارش را تسهيل مي‌كنند‌. همچنين برعضلات صاف رحم اثرات مفيدي دارند. همچنين جويدن دانه هاي زيره بعد از غذا، هضم را بهبود مي‌بخشد و بوي بد دهان را برطرف مي‌كند.
افزون بر اين، زيره داراي خواص ضد انگلي، ضد قارچي، ضد عفوني كننده وضد اسپاسم بوده، مقوي معده است و خاصيت ديورتيك (مدر) دارد.
هم اكنون از اسانس زيره سياه در عطرسازي‌، ساخت كرم ها و پمادهاي ضد انگل استفاده مي‌شود . همچنين به عنوان عطر و طعم دهنده به خمير دندان‌، پنير و داروهاي كودكان اضافه مي‌شود.
در حال حاضر تحقيقاتي در بعضي از كشور ها در مورد تاثير زيره سياه و اسانس آن در كاهش چربي هايخون، كنترل قند خون در افراد ديابتي‌، درمان سندرم روده تحريك پذير (IBS)، بهبود برونشيت و پيشگيري از سرطان كولون در دست اجرا است.

زيره سياه و كاهش وزن:
اكثر افرادي كه دچار اضافه وزن و يا چاقي مي‌باشند‌، چنانچه به عطاري مراجعه كرده باشند، حتما يكي از موادي كه به آنها پيشنهاد مي‌شود، عرق زيره است. در منابع علمي از دانه هاي زيره به عنوان ماده تحريك كننده اشتها ياد مي‌شود، اما تاثير عرق زيره بر كاهش وزن به طورعلمي ثابت نشده است. در تحقيقاتي كه تاثير عرق زيره را بر افزايش چربي هاي خون در موش ها بررسي كردند، يكي از يافته هاي جانبي، كاهش وزن موش ها بوده است. اخيرا محققين تاثير مخلوط 4 ماده گياهي شامل زيره را در كاهش وزن در انسان مورد بررسي قرار دادند. در پايان اين مطالعه، مصرف 4 نوع گياه در افراد شركت كننده موجب كاهش وزن شد.
از نظر متخصصين تغذيه همواره بهترين راه براي كاهش وزن پايدار‌، استفاده از رژيم غذايي علمي، متناسب ومتعادل تحت نظرمتخصص به همراه افزايش فعاليت بدني و اصلاح رفتارهاي غذايي است. استفاده از عرق زيره به تنهايي ضامن كاهش وزن پايدار نيست. اما با توجه به خواص دانه هاي زيره كه در بالا به آنها اشاره شد، توصيه مي‌شود در طبخ غذاها، از اين دانه هاي مفيد بيشتر استفاده شود.

- طبع‌ زيره‌ سياه‌ خيلي‌ گرم‌ و خشک‌ است‌.
- زيره‌ سياه‌ داراي‌ خواص‌ مدر، بادشکن‌، مقوي‌، زيادکننده‌ شير، قاعده‌آور، نيرودهنده‌، ضد کرم‌، هضم‌ کننده‌، ضد تشنج‌، قابض‌، معرق‌، مقوي‌ معده‌، قاطع‌ اسپرم‌ است‌.
- زيره‌ سياه‌ در موارد بلع‌ هوا، نفخ‌ شکم‌، برطرف‌ کردن‌ سوءهاضمه‌، تسهيل‌ هضم‌ غذا، دل‌ پيچه‌ کودکان‌، انگل‌ معده‌ و روده‌، دفع‌ بادهاي‌ کليه‌ و مثانه‌، تنگي ‌نفس‌، خفقان‌ سرد، سکسکه‌ نفخي‌، استسقاء به‌کار مي‌رود.
- زيره‌ سیاه يک‌ داروي‌ سنتي‌ براي‌ رفع‌ سوءهاضمه‌ خصوصاً نفخ‌ شکم‌ است‌.
- خوردن‌ زيره‌ سیاه يا روغن‌ آن‌ در رفع‌ سوءهاضمه‌ و دل‌ دردهاي‌ کودکان‌ مفيد است‌.
- زيره‌ سیاه داراي‌ خاصيت‌ ضدگرفتگي‌ دارد و براي‌ رفع‌ گرفتگي‌هاي‌ دوران‌ قاعدگي‌مفيد است‌.
- مقوي‌ بدن‌ و چاق‌ کننده‌ است‌. معده‌ را گرم‌ و تقويت‌ مي‌کند و کرم‌ تنيا را دفع‌مي‌کند. و اثر قابل‌ ملاحظه‌اي‌ در جلوگيري‌ از ايجاد بادهاي‌ اضافي‌ در روده‌ و درمان‌اسهال‌ دارد.
- دم‌ کرده‌ يک‌ قاشق‌ مرباخوري‌ ميوه‌ له‌ شده‌ زيره‌ سياه‌ در نيم‌ ليتر آب‌ جوش‌براي‌ تنبلي‌ اعمال‌ گوارشي‌ 2 ـ 1 گرم‌ ، بي‌اشتهايي‌، باد يا درد روده‌ مصرف‌ مي‌شود و دانه‌ زيره‌ را يا مي‌جوند و يا از گرد گياه‌ مخلوطي‌ در آب‌ ميل‌ مي‌نمايند.
- مصرف دم کرده زيره سياه و يا جويدن آن در رفع و کاهش دردهاي ناشي از قاعدگي، دردهاي روده وبي اشتهايي بسيار مؤثر است،مصرف زيره سياه يا روغن آن در رفع سوء هاضمه و دل دردهاي کودکان و تنگي نفس نيز، کاربرد فراواني دارد، دم کرده زيره سياه همراه با گياه ” اوجي ” در رفع اسهال، نفخ و سندرم تحريک پذيري روده مفيد است. اين گياه داراي خواص ضد عفوني کنندگي، ضد کرم، ‌ضد تشنج و شل کننده عضلات بوده و مقوي و نيروبخش است؛ بنابراين مصرف آن به افراد داراي مشکلات مذکور توصيه مي شود.

توجه:
1- مصرف عرق زيره در بعضي افراد موجب اسهال و در برخي ديگر باعث يبوست مي‌شود.
2- بيماران كليوي، كبدي و تنفسي و همچنين مادران باردار قبل از استفاده از عرق زيره، لازم است با پزشك خود مشورت كنند.
3- خود سرانه عرق زيره را به كودكان ندهيد.



غذاهایی که زیره در آنها کاربرد دارد!
نان سیر گرام ماسالا سس سالاد رژیمی دیپ بادمجان کوفته انار و پسته ساندویچ ترکی ترشی مشهدی کوفته کاشونی قطاب گوشت آش سبزی شیراز خوراک سینه مرغ با سس اسفناج خورش خلال کرمانشاهی سوپ کدوحلوایی شامی سویا ساندویچ مرغ مخصوص کوکوی سیب زمینی پاکستانی آدانا کباب پیتزا ترتیلا پیتزا کالزونه




هل سبز

هل سبز (Elettaria)گیاهی است که بومی جنوب شرق آسیا است . هل درختی است از خانواده زنجبیل به صورت وحشی و پرورشی در مناطق کوهستانی و در سایه درختان می‌روید.ارتفاع درخت ۳۰ تا ۵۰ سانتی متر و بعصی‌ها دارای اعضاء


خواص مواد


مشاهده همه ...






کرپ موز و آناناس

کرپ نوعی پنکیک بسیار نازک است و با آرد گندم درست میشود که نوع شیرین آن می‌تواند به عنوان صبحانه یا دسر خورده شود. در این صورت بر روی آن ممکن است هر مادۀ شیرینی از جمله نوتلا، مربا، خاک قند، شیره درخت افرا، عصارۀ لیمو، خامه زده شده و یا تکه‌های میوه ریخت.


ویژه ها

رست بیف
ارسال : chef somi
بیف استروگانف
ارسال : chef somi
چای سرد (ice tea)
ارسال : ساناز ذاکر
سالسا فرسکا
ارسال : chef somi
خامه ترش
ارسال : chef somi
کاپوچینو
ارسال : ندا سروستانی
شوری قارچ
ارسال : آرزو مقبل





شیرینی مغربی

در اين شيريني ها که سايز متوسط و کوچکي را بايستي دارا باشند، اصالتاً از رنگ هاي بسيار شاد و تند خوراکي استفاده شده و عموماً با انواع مرواريد، نقل و اکليل، رنگ هاي پودري و ترافل هاي خوراکي مزين مي شوند. اين شيريني ها پر کار بوده و وقت نسبتاً زيادي صرف تزئين آن ها مي شود.اين شيريني ها عمدتاً پس از پخت در شربت قرار گرفته و يا با آيسينگ مخصوص، پوشش داده مي شوند.






كاربران برتر

 
chef somi
امتياز : 96221
 
ندا سروستانی
امتياز : 70692
 
golara valianpour
امتياز : 39910
 
شف سارا
امتياز : 36812
 
سحر ناز
امتياز : 26003


پربازديدترين ها



جديدترين ها












کلیه حقوق برای سایت فودبــرد محفوظ می باشد © 1394